Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ساعت24»
2024-05-08@09:21:59 GMT

لابی گری قوی ماموت یا فولکس ؟

تاریخ انتشار: ۱۴ تیر ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۳۹۱۲۴۷۸

این وبسایت ها احتمالا با مراجعه به گزارش فولکس واگن خبر را انتشارداده اد. براساس این خبرهای منتشرشده مدیران شرکت خودروسازی آلمانی فولکس‌واگن تاکید کرده اند فروش محصولات خود در بازار ایران را پس از ۱۷ سال از ماه اوت (مرداد-شهریور) از سر می‌گیرد.این شرکت در گزارشی که روی سایت خود منتشر کرد از امضاء قرارداد با شرکت «ماموت خودرو» ایران خبر داد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

طبق این گزارش، در مرحله نخست، خودروهای مدل «تیگوان» و «پاسات» به ایران صادر خواهد شد.شرکت خصوصی «ماموت خودرو» که واردکننده رسمی خودروسازی اسکانیا هم هست، واردات خودروهای فولکس‌واگن را در مرحله نخست از طریق هشت نماینده فروش خود در تهران انجام خواهد داد.به گفته اندرس سوندت ینسن، مدیر پروژه فولکس‌واگن در ایران، با بازگشت به ایران، فولکس واگن فضای خالی دیگری را در بازار جهانی خودرو پر خواهد کرد.این شرکت در حال تقویت حضور خود در بازارهای بین‌المللی است. او می‌گوید: «ما در حال آوردن آخرین مدل‌های خود با بهترین مشخصات به بازار ایران هستیم».مهرزاد فردوس، مالک و عضو هیات مدیره ماموت خودرو، نیز گفته است: «بازار خودرو ایران در حال حاضر بر مبنای انتظارات مشتریان در حال تغییر است. راحتی، تطابق با استانداردهای زیست‌محیطی، ایمنی، مصرف سوخت و خدمات به روز در میان مشتریان ایرانی از اهمیت زیادی برخوردار است».وی افزود:‌ «این امر به بازنگری در صنعت خودرو و در نتیجه تغییر به سمت استفاده از وسایل نقلیه مدرن‌تر منجر شده است. ماموت خودرو بسیار خشنود است که به وسیله شراکت با فولکس‌واگن، بخشی از این فرآیند تغییر را به عهده می‌گیرد».واردات مدل‌های تیگوان و پاسات ادامه راه حضور خودروهای فولکس واگن در ایران در گذشته دور است. در دهه ۱۹۵۰ مدل «بیتل» در جاده‌های ایران خودنمایی می‌کرد و مدل‌های «بولی» در دهه ۱۹۶۰ و «گل» در دهه ۱۹۹۰ به لیست خودروهای فولکس‌واگن در ایران اضافه شدند.فولکس‌واگن در سال ۲۰۰۰ به طور کامل از بازار خودرو ایران خارج شد. هدف اولیه طرح واردات این خودروساز آلمانی در ایران تحلیل نیازهای فعلی بازار، حضور برند فولکس‌واگن، و ارائه فناوری‌های مدرن ساخت آلمان به مشتریان ایرانی عنوان شده است.این گزارش می‌افزاید که طبق آمارهای دولتی ایران، تقاضای سالانه برای خرید خودرو حدود سه میلیون دستگاه است.شرکت ماموت در سال ۱۹۹۵ (۱۳۷۴ خورشیدی) تاسیس شد و اکنون یکی از بزرگترین شرکت‌های خصوصی صنعتی در ایران است که در حوزه‌های خودرو، ساخت‌وساز، آی‌تی، پشتیبانی، مخابرات، و خدمات مالی با تمرکز بر منطقه خاورمیانه فعالیت دارد. درج خبری مربوط به یک شرکت ناشناخته ایرانی در یک روز و با جهت گیری مثبت از سوی این رسانه ها نسبت به این شرکت نشان می دهد شرکت ماموت قدرت اطلاع رسانی فوق العاده ای دارد و حکایت از لابی نیرومند آن است؟ آیا شرکت فولکس واگن در انتشار این خبر نه چندان خارق العاده در همه رسانه های یادشده لابی کرده است ؟ به نظر می رسد در وضعی که الان در ایران حاکم است و دههاشرکت واردکننده ایرانی انواع اتومبیل های کره ای ،ژاپنی ،فرانسوی و سایر کشورها را به بازار ایران عرضه کرده و درحال فروش هستند درج همگانی واردات یک یا دو مدل خودرو از سوی یک شرکت کمی تعجب برانگیز است.
افزایش چشمگیر تولید خودرو ایران
به گزارش شبکه اطلاع رسانی تولید و تجارت ایران (شاتا)، ۳۰۶ هزار و ۵۴۵ دستگاه انواع خودرو در کشور طی سه ماهه اول سال ۹۶ در کشور تولید شده است که نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۱۵.۲ درصد رشد نشان می‌دهد.این در حالی است که طی ۱۶ سال گذشته، تنها در سال ۱۳۹۰ خورشیدی، میزان تولید خودرو به مرز یک میلیون و ۶۰۰ هزار دستگاه رسیده بود که در واقع سال اوج شکوفایی صنعت خودرو ایران بود و بعد از آن سراشیبی در نمودار تولیدات این صنعت اتفاق افتاد.

منبع: ساعت24

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.saat24.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ساعت24» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۳۹۱۲۴۷۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ضرب الاجل وزارت صمت به ایران خودرو و سایپا

به گزارش اکوفارس به نقل از تسنیم، حمید محله‌ای مدیرکل دفتر خدمات فنی و مهندسی وزارت صمت گفت: تاکنون از 22 شرکت، 14 شرکت خودرویی به سامانه جامع خدمات پس از فروش متصل شده اند و بقیه شرکت‌ها طبق قانون بودجه 1402 تا پایان آذر ماه فرصت دارند تا به استعلام‌های مربوط به خدمات پس از فروش در سامانه جامع خدمات، پاسخ دهند.

حمید محله‌ای گفت: زیرساخت‌های لازم برای اتصال شرکت‌های خودرویی شامل تولید کننده، وارد کننده و مونتاژ کننده را برای اتصال به سامانه جامع خدمات پس از فروش فراهم کرده ایم.

مدیرکل دفتر خدمات فنی و مهندسی وزارت صمت افزود: تاکنون از 22 شرکت، 14 شرکت خودرویی به سامانه جامع خدمات پس از فروش متصل شده اند، اما هنوز دو شرکت بزرگ خودروساز کشور به این سامانه متصل نشده اند.

محله‌ای در ادامه گفت: طبق آیین نامه اجرایی تبصره 10 قانون بودجه 1402 شرکت‌های خودرویی تا پایان آذر ماه فرصت دارند تا به استعلام‌های مربوط به خدمات پس ازفروش که در سامانه جامع خدمات پس از فروش مطرح می شود پاسخ دهند.

به گفته محله‌ای یکی از مهم‌ترین مزیت‌های اتصال شرکت‌های خودرویی به سامانه جامع خدمات پس از فروش شفافیت ارائه خدمات آن‌ها و ایجاد امکان شکایت از عملکرد این شرکت‌ها توسط مردم است.

لازم به ذکر است بر اساس ماده 4 قانون حقوق مصرف کنندگان همه شرکت‌های خودرویی شامل تولید کننده، وارد کننده و مونتاژ کننده موظف هستند خدمات پس از فروش ارائه دهند و بر اساس ساز و کار‌های وزارت صمت این خدمات باید در بستر سامانه جامع خدمات پس از فروش اتفاق بیفتد.

دیگر خبرها

  • شماره‌گذاری این خودرو تا اطلاع ثانوی متوقف شد
  • افزایش حمل ریلی مواد اولیه به شرکت معدنی و صنعتی چادرملو + عکس
  • قیمت خودرو امروز ۱۹ اردیبهشت +جدول
  • پاکشوما ۴۹ ساله شد
  • ضرب الاجل وزارت صمت به ایران خودرو و سایپا
  • نیسان سانی وارداتی جهان نوین آریا + مشخصات، عکس و قیمت Nissan Sunny
  • آینده صنعت خودرو ایران؛ ارزخوری یا خودروسازی؟
  • ۱۰ واگن جدا شده محموله های ترانزیتی افغانستان به مرز رازی رسید
  • چگونه واگن اسبی در دست‌انداز رضاشاه افتاد؟
  • قیمت تولیدات ایران‌خودرو در بازار +جدول